Meille on ensiarvoisen tärkeää, että kävijämme pystyvät nauttimaan festivaalin riemuista viihtyisässä ja turvallisessa ympäristössä.

Ruisrockin kävijöiden turvallisuudesta huolehtii monisatapäinen joukko järjestyksenvalvojia, joiden lisäksi alueella on tapahtuman aikana runsaasti poliisi- ja pelastusviranomaisia. Turvallisuusjärjestelyt ulottuvat myös festivaalialueen ulkopuolelle niille reiteille, joita pitkin Ruisrockin yleisö saapuu Ruissalon Kansanpuiston festivaalialueelle.

Ruisrockin kävijänä voit osaltasi vaikuttaa tapahtuman turvalliseen ja mukavaan sujumiseen saapumalla paikalle hyvällä fiiliksellä ja pitämällä huolta itsestäsi ja kanssajuhlijoista. Mikäli tapahtuman aikana mikä tahansa huolettaa sinua tai näet tai koet mielestäsi jotain epäilyttävää, voit aina kääntyä kenen tahansa työntekijämme puoleen.

Turvallisuusohjeita

  • Noudata aina järjestyksenvalvojien antamia ohjeita.
  • Pidä huolta itsestäsi ja ystävistäsi.
  • Muista nauttia alkoholittomia nesteitä varsinkin helteellä. Vesipullosi voit täyttää alueen lukuisilla vesipisteillä.
  • Kunnioita Ruissalon asukkaiden kotirauhaa. Älä mene pihoihin tai niiden läheisyyteen.
  • Kaikenlainen tulenteko festarialueella on kiellettyä.
  • Noudata opasteita ja merkittyjä reittejä. Kävelijöille ja pyöräilijöille on varattu omansa.
  • Valitse festarivarusteet sään mukaan. Huomioi, että lämpötila voi laskea illalla huomattavasti.

Turvatarkastus ja lipuntarkastus

Festivaaliviikonloppuna alueelle johtavalle Rantapromenadille pääsevät kävelemään vain Ruisrockin kävijät. Liput tarkastetaan Rantapromenadin alussa Ruissalon sillan jälkeen, eikä Rantapromenadille siis pääse ilman festivaalilippua. Rantapromenadille ja portille ei siis voi tulla myöskään keräämään pulloja. Turvatarkastus tehdään festivaalin porteilla, jossa myös liput tarkastetaan vielä elektronisesti. Pidä siis lippusi tallessa!

Ruisrockin pääportilla järjestyksenvalvojat tekevät kaikille turvatarkastuksen ja ottavat kielletyt esineet pois. Järjestyksenvalvojat tekevät lopullisen päätöksen siitä, onko esinettä turvallista tuoda festivaalialueelle. Jätä kotiin esineet, joista voi koitua selvää vaaraa.

Turvatarkastuksen yhteydessä pääsyliput tarkastetaan elektronisesti. Festivaalilippua ei vaihdeta rannekkeeseen, ja lipulla pääsee sisään vain kerran päivässä!

Kielletyt esineet ja aineet

Festivaalialueelle ei saa tuoda alkoholia, huumausaineita, lasipulloja, ampuma- ja teräsaseita eikä minkäänlaisia vahingoittamiseen tarkoitettuja välineitä, monitoimityökaluja, räjähteitä, ilotulitteita, soihtuja, laserosoittimia, valotikkuja ja aerosoleja (esim. hiuslakka).

Myöskään sateenvarjoja ei saa tuoda alueelle, joten ota varjon sijaan mukaan sadetakki. Kertakäyttösadetakkeja myydään festivaalin infopisteessä.

Lastenrattaita ja retkituoleja ei saa tuoda festivaalille, jotta liikkuminen alueella olisi mahdollisimman sujuvaa. Jalkoja pääsee lepuuttamaan ravintola- ja ruokailualueilla, ja viltin voi toki levittää sopivaan kohtaan. Rockfestivaali ei ole sopiva paikka lemmikkieläimille.

Alkoholi, pullot ja omat eväät

Alkoholin tuominen festivaalialueelle on kielletty. Kielto koskee myös alkoholittomia oluita, siidereitä ja vastaavia virvokkeita, joita on hankala nopeasti erottaa alkoholillisesta versiosta. Festivaalialueelta löytyy viini- ja kuohuviinibaarit, erikoisolutbaari ja lukuisia anniskelualueita, jotka myyvät olutta, siideriä, lonkeroa ja muita juomia sekä alkoholittomia virvokkeita. Alueilla on myös A-oikeudet. Anniskelualueiden ikäraja on 18 vuotta. Varaa mukaasi virallinen henkilöllisyystodistus.

Alueelle saa tuoda yhden alkoholittoman juomapullon, -tölkin tai pahvisen juomapakkauksen. Tuo siis mukanasi vain yksi juoma. Jos tuot pullon, sen tulee olla väritöntä, täysin läpinäkyvää muovia. Juoman on oltava avaamaton, ja kooltaan se saa olla enintään 1,5 litraa. Rajoitus on tehty sujuvoittamaan turvatarkastusta.

Avaamattoman juoman lisäksi saat tuoda avattuja tyhjiä juomapulloja alueelle, kunhan ne eivät ole lasia. Älä kuitenkaan tuo tyhjiä alkoholipulloja festivaalialueen panttijärjestelmän vuoksi. Muuten tyhjät pullot voivat olla väriltään ja kooltaan millaisia tahansa. Festivaalialueella on useita vesipisteitä, joissa voit täyttää pulloasi pitkin viikonloppua.

Sähkötupakan nesteitä voi tuoda alueelle avaamattomissa pakkauksissa, joiden sisällön tunnistaa helposti.

Voit pakata omat eväät mukaan festivaalille, kunhan jätät lasiset astiat kotiin. Terävien ruokailuvälineiden tuonti alueelle on kielletty. Huomioi myös, että avotulen teko on kielletty festivaalialueella.

Tupakointi

Tupakointi on kiellettyä lavojen edustoilla konserttien aikana. Festarialueelle on merkitty erikseen tupakointialueita, joilla tupakointi on sallittua. Kaikki alueella olevat tupakointirajoitukset koskevat myös sähkötupakkaa.

Uiminen

Ruisrockin festarialueella on mahtava uimaranta. Yksin tai päihtyneenä pulikoiminen ei kuitenkaan ole turvallista, joten kehotamme uimaan seurassa ja selvin päin. Uimarantaa valvovat järjestyksenvalvojat ja Turun Meripelastusseura.

Ruuhkatilanteet ja "crowd surfing"

Jos tunnet olosi epämukavaksi ihmisruuhkassa, vältä lavan edustoja ja muita ruuhkaisia paikkoja. Jos kuitenkin joudut ihmispaineeseen, ota rauhallisesti. Älä vastusta painetta, vaan liiku massan mukana. Pyri pois ruuhkasta ihmisjoukon hajaantuessa. Pyydä vieruskaverilta apua tarvittaessa. Pidä muut festivaalikävijät mielessä juhlahumussakin.

Kuten kaikilla suurilla festivaaleilla, myös Ruisrockissa niin sanottu crowd surfing on kielletty. Tämän kiellon tarkoitus on välttää lavojen edustojen ruuhkautumista ja vaaratilanteita. Myöskään kaverin olkapäille ei saa nousta.

Ensiapu ja sairaanhoito

Festivaalialueella on SPR:n koulutetun henkilökunnan ylläpitämä ensiapupiste, jossa hoidetaan festarivieraiden kolhut ja haaverit. Piste on avoinna koko festarin ajan. Alueella kiertää myös ensiapupartioita. Avun tarpeessa lähesty ketä tahansa ensiapu- tai turvallisuushenkilöä.

Yleinen hätänumero on tuttu 112, josta apua on myös välittömästi saatavissa.

Poliisi

Ruisrockin omien turvamiesten ohella myös Turun poliisi on tavattavissa festivaalialueella ja sen lähiympäristössä.

Ympäristö

Ruisrock järjestetään upeassa Ruissalon kansanpuistossa, joka on pitkälti luonnonsuojelualuetta. Sen varjelemisessa festivaalin kävijät ovat avainasemassa. Vie mennessäsi se, mitä toit tullessasi! Festivaalialueelta löytyy roskiksia ja kierrätyspisteitä roskia varten. Lue lisää Ruisrockin ympäristötyöstä.

Melu

Muista suojata kuulosi. Korvatulppia saa infopisteiltä ja alueella kiertäviltä infohenkilöiltä.

Video- ja valokuvaaminen

Ruisrockissa saa video- ja valokuvata erilaisilla laitteilla. Järjestelmäkamerat, Gopro-tyyppiset kamerat, tabletit ynnä muut ovat sallittuja, kuten myös selfie-tikut. Dronet on kuitenkin turvallisuussyistä kielletty.

Muistathan kunnioittaa muiden festivaalikävijöiden yksityisyyttä, kun julkaiset kuvia netissä. Festivaalilla pätevät samat säännöt kuin muillakin julkisilla paikoilla kuvatessa – hyvillä tavoilla, muiden kunnioittamisella ja maalaisjärjellä päästään pitkälle. Järjestyksenvalvojilla on myös oikeus kieltää kuvaaminen tietyissä tilanteissa esimerkiksi artistin pyynnöstä keikalla.