Ruisrockin lähtökohtana on, että jokaisella on mahdollisuus osallistua festivaalille mahdollisimman esteettömästi. Haluamme, että jokainen voi nauttia Ruisrockista!

 

Saapuminen festivaalialueelle

Festivaalialueelle voi kulkea kävellen ja pyörällä. Festivaalibussit ja taksit ajavat festaribussiasemalle, joka sijaitsee noin kahden kilometrin päässä festivaalialueesta, Ruissalon sillan kupeessa. Polkupyöräparkki löytyy pääportin tuntumasta.

Esteettömästi festivaalialueelle pääsee invataksilla tai hakemalla henkilökohtaista pysäköintilupaa esteettömälle pysäköintialueelle. Sekä invataksien pysähtymispiste että esteettömät pysäköintipaikat sijaitsevat noin 400 metrin päässä esteettömältä sisäänkäynniltä. Ohjeet pysäköintiluvan hakemiseen löydät alempaa. Mikäli sinulla on tilapäinen liikuntarajoite, ole yhteydessä osoitteeseen saavutettavuus@ruisrock.fi.

Suosittelemme invataksin tilaamista etukäteen sekä meno- että paluumatkaksi. Liikkuminen saareen ja saaresta pois on tavallista hitaampaa festivaaliviikonloppuna. Ruuhkat ovat suurimmillaan perjantai- ja lauantaiyönä klo 01.00–03.00. Suosittelemme tilaamaan taksin ruuhka-ajan ulkopuolelle.

Uutena saavutettavuuspalveluna Ruisrockista kulkee tänä vuonna maksuton inva-shuttle. Inva-shuttle lähtee esteettömältä parkkialueelta ja kuljettaa asiakkaat Turun keskustaan osoitteeseen Maariankatu 1. Taksiasema sijaitsee noin 100 m päässä. Palvelu on tarkoitettu vain saavutettavuuspalveluiden käyttäjille ja heidän avustajilleen. Huomioi, että inva-shuttleen mahtuu rajallinen määrä asiakkaita. Kyytiin voidaan ottaa kerrallaan kaksi pyörätuolia ja 8–10 matkustajaa.

Inva-shuttlen lähtöajat:

 • pe 6.7. klo 22, 23, 00, 01, 03, 04
 • la 7.7. klo 22, 23, 00, 01, 03, 04
 • su 8.7. klo 21, 22, 23, 00, 01

Esteetön pysäköintipaikka

Esteetön pysäköintialue sijaitsee noin 400 metrin päässä esteettömältä sisäänkäynniltä. Asfalttipintaisella pysäköintialueella on rajattu määrä esteettömiä autopaikkoja. Esteetöntä autopaikkaa voi hakea Trafin/poliisin myöntämällä vammaisen pysäköintiluvalla.

Huomaathan, että pysäköintipaikkaa on haettava Ruisrockilta etukäteen paikkojen rajallisuuden vuoksi. Ilman Ruisrockin myöntämää henkilökohtaista pysäköintilupaa ei pysäköintialueelle pääse.

Hakuaika Ruisrockin esteettömälle pysäköintipaikalle on 1.5.–18.6. Luvat postitetaan 20.6. mennessä.

Voit hakea esteetöntä pysäköintipaikkaa täältä. Mikäli tarvitset lisätietoja pysäköintipaikan hakemisesta, voit ottaa yhteyttä osoitteeseen saavutettavuus@ruisrock.fi.

Esteetön sisäänkäynti

Festivaalialueelle pääsee kulkemaan pääportista sekä erillisestä, esteettömästä sisäänkäynnistä. Esteetön sisäänkäynti sijaitsee noin 400 metrin päässä esteettömiltä pysäköintipaikoilta. Reitti esteettömälle sisäänkäynnille on asfalttia ja kovapohjaista hiekkatietä. Sisäänkäynnillä tehdään turvatarkastus, luetaan festivaaliliput elektronisesti ja noudatetaan yleisiä festivaaliohjeistuksia.

Esteetöntä sisäänkäyntiä voivat käyttää näkö- ja kuulovammaiset, tilapäisesti liikuntarajoitteiset sekä henkilöt, joiden liikuntakyky on rajoittunut fyysisen vamman tai kehitysvamman takia. Avustaja voi kulkea esteettömästä sisäänkäynnistä yhdessä avustettavan kanssa. Raskaus ei ole peruste käyttää Ruisrockin saavutettavuuspalveluita.

Avustaja

Avustaja pääsee maksavan avustettavan seurassa ilmaiseksi alueelle. Palvelu on tarkoitettu henkilöille, joilla on kotikunnan tai muun tahon myöntämä saattajakortti tai avustajan tarpeen osoittava lääkärintodistus.

Avustaja ei tarvitse erillistä lippua eikä hän saa ranneketta, vaan hänen tulee kulkea joka päivä avustettavan henkilön kanssa samaan aikaan festivaalialueelle. Muiden kuin avustajan ei ole mahdollista kulkea avustettavan henkilön seurassa esteettömästä sisäänkäynnistä.

Avustajan maksuton sisäänpääsy koskee vain tavallisia Ruisrock-lippuja. Jos avustettavalla on VIP- tai Ruisrock+-lippu, avustajalla on oltava samoihin palveluihin oikeuttava oma lippu. Tämä johtuu siitä, että lippuun sisältyy maksullisia palveluita. VIP-palvelut eivät ole kokonaisuudessaan esteettömiä, sillä vesibussi ei ole täysin esteetön, ja VIP-alueen maasto voi olla paikoin vaikeakulkuinen.

Lounais-Suomen avustajakeskuksesta voi myös varata itselleen henkilökohtaisen avustajan 7 euron kulukorvausta vastaan. Lisätietoja ja varaukset puhelimitse numerosta 02-251 8549.

Festivaalialue

Festivaalialueen maasto

Ruisrock järjestetään Turun Ruissalon luonnonsuojelualueella, ja alue on suurimmaksi osaksi puisto- tai peltomaastoa. Osa alueen maastosta on epätasaista, mutta lähes koko festivaalialueen kiertää asfaltoitu tai kovahiekkainen kulkuväylä. Asfaltoitu tie kulkee Niittylavan edustan kautta rantaan. Rannalla asfalttitie muuttuu kovaksi hiekkapohjaiseksi kulkuväyläksi. Festivaalialueella sijaitsee myös ranta, joka on maastoltaan osittain pehmeää hiekkaa.

Katsomokorokkeet

Neljän isoimman lavan läheisyydessä sijaitsee katsomokoroke. Tarkat sijainnit näet saavutettavuuskartasta, joka julkaistaan lähempänä festivaalia. Korokkeet ovat 60 cm korkeudella maasta ja niihin on loiva luiska. Jokaisella korokkeella on yleisavustajia, jotka voivat tarvittaessa auttaa korokkeelle nousussa. Korokkeilla on lisäksi penkki. Avustaja pääsee avustettavan kanssa korokkeelle, mikäli siellä on tilaa.

Yleisavustajat

Yleisavustajat palvelevat festivaalikävijöitä erityisesti saavutettavuuteen liittyen, ja heidät löytää katsomokorokkeilta. He ovat Avustajakeskuksen koulutettuja vapaaehtoisia, jotka auttavat mm. liikkumisessa, katsomokorokkeelle pääsyssä ja esteettömän wc:n lukon avauksessa.

Esteettömät wc:t

Ympäri festivaalialuetta on sijoitettu kuusi esteetöntä wc:tä. Vessoista neljä ovat katsomokorokkeiden vieressä ja yksi infopisteen läheisyydessä. VIP-rannekkeella voi käyttää myös Ranta-VIP-alueen esteetöntä sisävessaa. Esteettömät wc:t on lukittu niiden oikean käytön takaamiseksi, ja niiden lähellä kiertävät yleisavustajat avaavat vessojen ovet tarvittaessa.

Myös vessapassin käyttäjät voivat käyttää esteettömiä wc:itä. Lue lisää vessapassista.

Lisätietoja saavutettavuusasioista

Mikäli haluat kuulla lisää festivaalin saavutettavuudesta, voit ottaa yhteyttä osoitteeseen saavutettavuus@ruisrock.fi. Festivaalialueella ollessasi voit kääntyä infopisteiden henkilökunnan tai yleisavustajien puoleen.

Saavutettavuuden kehittäminen

Ruisrock pyrkii parantamaan saavutettavuuttaan vuosi vuodelta. Viime vuonna olimme mukana Papunetin Musiikki kuuluu kaikille -hankkeessa, ja vuonna 2012 olemme sitoutuneet kymmeneen saavutettavuuslupaukseen, joita kehitämme jatkuvasti.

Saavutettavuuslupaukset

 • Rakennamme esteettömät katsomokorokkeet kaikille isoille lavoille.
 • Lisäämme valaistusta festivaalialueella.
 • Lisäämme festivaalialueiden inva-wc:iden määrää.
 • Parannamme mahdollisuuksia saapua festivaalille järjestämällä esteettömän parkkipaikan sekä selkeyttämällä sisäänpääsykäytäntöjä.
 • Lisäämme festivaalialueen levähdyspaikkoja.
 • Hankimme yleisavustajia auttamaan festivaalikävijöitä erityisesti saavutettavuuteen liittyen.
 • Parannamme viestinnän saavutettavuutta tekemällä Ruisrockin nettisivuille selkokieliset sivut.
 • Koulutamme henkilökuntamme entistä tietoisemmaksi saavutettavuudesta.
 • Viestimme saavutettavan festivaalin käytännöistä entistä tehokkaammin ja informatiivisemmin.
 • Lupaamme ottaa huomioon saavutettavuuden Ruisrockissa myös tulevina vuosina.

Saavutettavuustyö on pitkäjänteistä, ja meille järjestäjille on tärkeää kehittää sitä jatkossakin. Mikäli sinulla on palautetta tai kehitysehdotuksia Ruisrockin saavutettavuudesta, ota yhteyttä osoitteeseen saavutettavuus@ruisrock.fi.